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CHAPTER IV 
 

TRANSFERS 
 

1. Transferable staff 
 

  

 1.1   The holder of any post other than that of teacher 
and holders of certain posts specific to a 
particular institution such as Secretary/Chief 
Accountant/Chief Internal Auditor/Accountant of 
the Commission, Registrar and Bursar of a 
university, or Secretary and Treasurer of the 
University College etc., shall be transferable 
among the Higher Educational Institutions or 
from a Higher Educational Institution/ Institute to 
the Commission or from the Commission to a 
Higher Educational Institution/ Institute. Such 
transfers shall be made by the Commission which 
may for this purpose appoint a Transfer Board, 
the composition of which shall be prescribed by 
Rules (Section 78 of the Act as amended).   
 

 Other than teachers 
and certain other 

posts  

          (a)   A teacher for the purpose of this    Chapter 
shall be deemed to include Librarian, 
Deputy Librarian, Senior Assistant Librarian 
and Assistant Librarian (Section 79 of the Act 
as amended). 
 

 Interpretation of 
teacher 

  (b)  
 

Transfer of employees from Campuses and 
Institutes to Universities to which they are 
attached/ affiliated and vice-versa shall also 
be made by the Commission and transfer 
applications of such employees shall 
therefore be forwarded to the Commission 
through proper channels as described below. 
 
 

 Employees of 
Campuses and 

Institutes 

 1.2 Employees on probation may apply for mutual 
transfers after completion of one year of service in 
their probation period in a permanent post with 
the consent of the two institutions concerned, for 
consideration by the Transfer Board of the 
Commission. 
 
 
 

 Employees on 
probation 
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 1.3 Applications for transfer should be made to the 
Secretary of the Transfer Board of the 
Commission on the prescribed form (Appendix 
V). The Transfer Application submitted by an 
employee is valid for a period of one year with 
effect from the date of submission to the 
Secretary, University Grants Commission. 
 

 Application for 
transfer: 

Appendix V 
                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 1.4 Transfer applications of executive grade 
employees should be sent to the Chairman of the 
Commission through the Secretary of the 
Commission along with his recommendation, 
Principal Executive Officer of Higher Educational 
Institution/Institute concerned as the case may be, 
along with the recommendation of the Registrar 
of the University/ Secretary of the University 
College and through line of superior officers of 
the applicants.  Such superior officers are entitled 
to make their comments or recommendations on 
the application. 
 

 Channelling of 
applications 

  1.4.1   
 

In the case of other employees, the   
Secretary of the Commission/ Registrar 
of the University/ Secretary of the 
University College as the case may be, 
shall make the final recommendation 
and forward to the Secretary of the 
Transfer Board. 
 

  

 1.5 Transfer applications of employees of an Institute 
should be sent through the Director of the 
Institute and the line of superior officers of the 
applicants to the Secretary of the Transfer Board 
of the University Grants Commission with their 
recommendations on such applications.     
 

 Employees of 
Institutes 

 

 1.6 The comments and recommendations made on 
transfer applications should be treated as 
confidential. 
 

 Recommendations 
Confidential 

 1.7 Under no circumstances whatsoever should an 
application for a transfer be given to the 
employee seeking the transfer to be posted or to 
be handed over to the Commission. Applications 

 Not to be handed 
over to applicants 
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should be sent under confidential cover by post to 
the Secretary of the Transfer Board. 
 

 1.8 
 
 
 
 
 
 

 
 

1.9 

Duly filled applications of employees, seeking 
inter-university transfers to respective Higher 
Educational Institutions/ Institutes shall be 
forwarded to the Commission according to the 
order of sequence of receiving them at respective 
Higher Educational Institutions/ Institutes. 
 
The Transfer Board which will normally meet 
four times each year in the last week of March, 
June, September and December shall consider at 
each meeting, processed applications for transfers 
up to the time of the meeting and make its 
recommendations. 
 

 
      

Order of sequence 
of forwarding 
applications 

                                  
                          
                             
 
 

Meetings of 
Transfer Board 

 1.10 The Secretary of the Commission shall inform the 
Principal Executive Officer or the Registrar of the 
Higher Educational Institution/Institute 
concerned, of the decisions made by the 
Commission on the transfer applications. 
 

 Decisions on 
transfer 

applications 

         1.10.1 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

        
1.10.2 

Where an application has been allowed, 
the Secretary will issue a transfer order to 
the applicant through the Principal 
Executive Officer of the Higher 
Educational Institution/Institute. In the 
case of applicants from the Commission, 
the order will be issued through the Head 
of the respective Division.  A copy of the 
order shall be sent to the Principal 
Executive Officer or the Registrar or a 
designated officer of the Higher 
Educational Institution/Institute concerned 
or the Divisional Head of the Commission 
as the case may be. 
 

Where such transfer application is allowed 
the Higher Educational Institution/ 
Institute may take appropriate action to get 
the vacant post filled following the proper 
procedure. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Applications 
allowed 
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 1.11 When a person who has been transferred fails to 
assume duties at the Commission/ Higher 
Educational Institution/ Institute to which he has 
been transferred, it shall be the responsibility of 
the Secretary/Registrar or the most senior 
administrative officer of such institution to 
immediately inform the Commission and the 
Higher Educational Institution/ Institute from 
where he has been transferred for appropriate 
action as per sub-paragraph 7.2 of this Chapter. 
 

 Reporting failure 
to assume duties 

on transfer  

 1.12 Transfer applications of those employees whose 
transfers have been effected by the Commission 
and have assumed duties in the respective Higher 
Educational Institutions/ Institutes or in the 
Commission shall not be entertained again until 
they serve at least for a period of three years at the 
institution to which they have been transferred. 

 

 No more transfers 
within next three 

years 

2. Transfers outside the purview of the Transfer Board 
 

 2.1 
 

The Transfer Board shall not deal with the 
following categories of transfers; 

  

  (a) Internal transfers within the Commission 
Secretariat; 
 

  

  (b) Internal transfers within a Higher 
Educational Institution or Institute; 
excluding the transfers mentioned in the 
sub-paragraph 1.1.(b) above 
 

  

  (c) Transfers on disciplinary grounds; 
 

  

  (d) Transfers necessitated by the exigencies of 
the service         

  

 2.2 Transfers on disciplinary grounds, transfers 
necessitated by the exigencies of the service and 
mutual transfers will be made by the Chairman of 
the Commission on the recommendation of the 
Secretary of the Commission/ Principal Executive 
Officers/ Registrars of Higher Educational 
Institutions as the case may be.  
 
 
 

 Transferring 
authority 
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 2.3 Transfers within the Commission Secretariat will 
be made by the Chairman on the 
recommendation of the Secretary. 
 

  

 2.4 Transfers within the same Higher Educational 
Institution/ Institute will be made by the Registrar 
with the concurrence of the Principal Executive 
Officer of the Higher Educational Institution/ 
Institute. 
 

  

3. Effective Date of Transfer 
 

 3.1 Transfers will be made by the appropriate 
authority with effect from the date specified in 
the transfer order.     
  

 Effective date of 
Transfer 

 3.2 
 

In the case of transfer which involve a change of 
station, at least one months’ notice should be 
given to enable transferred person to make 
necessary arrangements for handing over of his 
duties etc. to his successor. 
 

  

 3.3 Internal Transfers which do not involve a change 
of station will take effect from the date specified 
in the transfer order.                                    

  

 3.4 
 

In determining the effective date of transfer, the 
transfer board may check with the Higher 
Educational Institution/Institute about the 
probable date of release of the applicant. 
 

  

4. Mutual Transfers        
 

  

 4.1 A mutual transfer may be considered between 
persons of the same post/ grade or service 
working in the Commission or a Higher 
Educational Institution or Institute who wish to 
exchange places. An application for a mutual 
transfer accompanied by a letter of consent from 
the person who agrees to exchange places with 
the applicant, should be sent through the 
Secretary of the Commission/ Principal Executive 
Officer/ Registrar of the Higher Educational 
Institution/ Institute to the Secretary of the 

 Persons of same 
grade 
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Commission with his recommendations as the 
case may be. 
 

Employees on probation may also apply for 
mutual transfers subject to the conditions 
stipulated in sub-paragraph 1.2 above. 
                                                                                   

 4.2 A mutual transfer should have the consent of 
both institutions concerned. The personal files of 
those seeking mutual transfers may be called for 
and examined before a mutual transfer is 
recommended. The fact that both institutions 
have no objection to the mutual transfer should 
be clearly stated.         
 

 Consent of both 
institutions 

 4.3 At least one month notice should be given to a 
mutual transfer. A transfer at shorter notice may 
be ordered if both parties to the mutual transfer 
make a request to expedite the transfer.   In either 
case they will not be eligible for the settling in 
allowance referred to in paragraph 5 of this 
Chapter. 
 

 Notice of mutual 
transfer 

 4.4 The provisions of paragraph 4 apply mutatis 
mutandis to a mutual transfer between employees 
of the Commission and employees of Higher 
Educational Institutions/ Institutes.    
                               

 Mutual transfers  

5. Settling-in-allowance 
 

 

 5.1 If a person receives less than one months’ notice 
for a transfer involving a change of station other 
than on disciplinary grounds or transfer is 
expedited at the person’s own request he will be 
entitled to a settling-in-allowance for himself only 
(and not for the other members of his family) at 
the rate of half the combined allowance 
applicable to him for the period by which the 
notice falls short of thirty days. This period is 
computed from the date appearing on the transfer 
order to the date on which he actually assumes 
duties in his new station.  
 
 
 

 For transfers at 
short notice 
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 5.2 The authority ordering the transfer as referred to 
in sub-paragraph 2.2 above should therefore 
ensure for this purpose that transfer orders are 
dated on the date on which they are posted or 
delivered and that they are served with the least 
possible delay. 
 

  

 5.3 Settling-in-allowance is not payable when a 
transfer is expedited/ effected at the person’s own 
request or is made on disciplinary grounds.  
 

 When not payable 

6. Re-imbursement of Expenditure 
 

 

 6.1 Where transfers are cancelled or deferred in less 
than three days of the date on which they are to 
take effect, re-imbursement of expenditure 
actually and necessarily incurred by the person 
on packing and transport may be authorised by 
the Chairman of the Commission/Principal 
Executive Officer of the Higher Educational 
Institution/Institute on satisfactory proof being 
furnished that such expenditure has actually been 
incurred.  
 

 Re-imbursement 
of expenditure on 

deferment or 
cancellation 

 6.2 In addition, a combined allowance under the 
existing travelling regulations may be paid to him 
and his family for a period not exceeding two 
days if his furniture and goods had been packed 
or were in transit during this period. 
 

  

 6.3 The re-imbursement and the payment referred to 
in sub-paragraphs 6.1 and 6.2 above shall not be 
made if the transfer is deferred or cancelled at the 
person’s own request or on disciplinary grounds. 
 

 When not payable 

 6.4 The authority ordering a transfer at short notice 
or the cancellation or deferment of a transfer at 
short notice should bear in mind the extra cost to 
the Commission/ Higher Educational Institution 
and the inconvenience caused to persons under 
transfer order and ensure that except in very 
exceptional circumstances transfers are not 
ordered or cancelled or deferred at short notice. 
The circumstances in which a transfer is ordered, 

 Responsibility of 
transferring 
authorities 
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cancelled or deferred at short notice should be 
recorded by the authority making the order on 
the connected transfer papers and an order made 
whether or not the payments referred to in 
paragraphs 5 and 6 of this Chapter should be 
made. 
 

 
 
 
 

 6.5 Where a short notice of a transfer or its deferment 
or cancellation could have been avoided, the 
officer responsible is liable to be surcharged the 
extra cost incurred by the Commission/ Higher 
Educational Institution under paragraphs 5 and 6 
of this Chapter. 
 

 Surcharge for 
negligence 

7. Failure to comply with Transfer Orders  
 

 

 7.1 If any employee of the Commission or Higher 
Educational Institution/ Institute who is 
transferred under provisions of this Chapter and 
has been released by the Commission/ Higher 
Educational Institution/ Institute to which he is 
attached, refuses to comply with such order, such 
employee shall be deemed to have been vacated 
the post on the date of such refusal. 
 

 Consequences of 
refusal to comply 

 7.2 
 
 
 
 
 
 
 
 

Where a person on whom a transfer order has 
been served in accordance with the provisions of 
this Chapter fails to take up duties at the place 
and time appointed by the order without prior 
satisfactory explanation being tendered for his 
failure to do so, he should be reported to the 
Commission/ Governing Authority of the Higher 
Educational Institution from which he was 
transferred, for a decision on the nature of action 
to be taken against the employee. 
 

 Consequences of 
failure to comply 

  7.2.1

     
 

Such an employee should not be allowed 
to resume duties and should be treated as 
a person who has vacated his post, in 
terms of paragraph 7 of Chapter V. 
 

  

 7.3 Transfer Applications of those who have refused 
to accept transfers once transfer order has been 
issued by the Commission shall not be considered 

 Refuse to accept 
transfer 
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for transfers, until they complete a period of two 
years from the date of such transfers. 
 

8. Appeals against transfers 
 

 

 8.1 Where an employee on whom a transfer order has 
been served, wishes to appeal against such order, 
he should do so within one week of the date on 
which such order was served with documentary 
evidence if any, to the Secretary of the 
Commission. 
 

 Within one week 
of serving of order 

 8.2 Where the transfer is ordered between the 
Commission and a Higher Educational Institution 
and/ or an Institute on disciplinary grounds or 
due to exigencies of the service and is to take 
immediate effect, the employee should comply 
with the order and appeal against the order, if he 
so decides, within one week of his compliance 
with the order, to the Secretary of the 
Commission. 
 

 Appeals against 
disciplinary or 

service exigency 
transfers 

 
 

 8.3 Appeals should be addressed to the Secretary of 
the Commission in the case of transfers between 
institutions; between the Commission and a 
Higher Educational Institution/ Institute; or an 
internal transfer within the Commission 
Secretariat. 
 
 

 Appeals to the 
Commission 

 
 

8.4 Appeals should be addressed to the Principal 
Executive Officer through the Registrar of the 
Higher Educational Institution/Institute as the 
case may be, in the case of an internal transfer 
within the institution.   
 

 Appeals to 
Principal 

Executive Officer 
 

 

9. When effecting a transfer of an employee, every effort 
should be made to do it with a replacement. 
 

 With a 
replacement 

10. ‘Transfer’ in this Chapter does not include transfer 
involving an appointment to another post which is 
treated as an “appointment”. 
 

 Exclusion 

11. For concessions regarding transfer of Trade Union 
Officials reference should be made to paragraph 5 of 
Chapter XV.    

 Transfer of Trade 
Union Officials 
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12. For concessions regarding transfer of persons who are 
office-bearers of Central Committees of recognized 
political parties reference should be made to paragraph 
4 of Chapter XVI. 
 

 Transfer of 
members of 

Central 
Committees of 
political parties 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


